Over mijn muziek
Voor zo lang als ik weet ben ik al geÔntrigeerd geweest door muziek. Als kind maakte ik kleine eenvoudige liedjes, vaak met behulp van samples aan de hand van computerprogramma's. Ik heb als puber met die computerprogramma's zelfs een vijftal albums opgenomen in verschillende muziekstijlen: "Dance world" (2001; house/dance), "Serial killer" (2002; hardrock/metal), "The dying bride" (2002; softrock), "Paradox" (2003; rock/alternative) en "Valse onschuld" (2004; Nederlandstalige alternatieve muziek).

Toen ik echter in de zomer van 2004 de gitaar ontdekte, was ik op slag verliefd op het geluid dat dit instrument voortbracht. Na een tijd waarin ik vooral naar rock en alternatieve muziek luisterde, was mijn muzieksmaak langzaam meer gaan neigen naar folk en chansons. Op mijn 17e begon ik Nederlandstalige folkliedjes te componeren met mijn gitaar.

In oktober 2004 nam ik thuis mijn eerste demo op met alleen zang en gitaar, zonder de samples die ik gewend was te gebruiken. Dit werd het lied "IJs". Samen met "Doodsangst" van mijn vijfde sample-CD "Valse onschuld" besloot ik dit op een zelfgebrande promotiesingle te zetten. Dit is de eerste uitgave die ik in mijn discografie op deze website heb opgenomen. Mijn plan was om met een deel van de liedjes die ik daarna componeerde een echte eerste officiŽle CD te maken. Dit zou "Ongeschreven woorden" worden. Hoewel ik alle liedjes opgenomen had en zelfs het artwork al afgemaakt was door Toine Korthout van GTP, zag ik uiteindelijk toch af van een release, om die reden dat de tijd nog niet rijp was. Ik wilde de liedjes verder ontwikkelen en perfectioneren voordat ik met een CD zou komen. "Ongeschreven woorden" heeft daarom tot op vandaag nooit het daglicht mogen aanschouwen, maar in mijn discografie heb ik het album (inclusief een foto van de oorspronkelijke hoes) wel opgenomen, daar al het voorbereidende werk al gedaan was.

Terwijl mijn CD-project uitgesteld werd, bleef ik veel componeren en optreden. In 2006 heb ik aan verschillende wedstrijden meegedaan en ik ben daar ook een eind mee gekomen (met als hoogtepunt een optreden in de Melkweg op 1 juni 2006, voor een opname daarvan kun je bij de multimedia kijken). In de zomer van 2006 ging ik weer nieuwe liedjes opnemen met het idee een nieuw album te maken, in plaats van het nooit uitgebrachte "Ongeschreven woorden". Dit album zou de naam "Naast de basversterker en een losse plug" gaan dragen. Helaas kwam ook dit project niet van de grond, omdat drukte in mijn privťleven niet toeliet er te veel tijd aan te besteden.

Van eind 2004 tot op de dag van vandaag ben ik altijd veel liedjes blijven componeren, inmiddels zijn het er zo'n 70. Vijf van deze liedjes heb ik op 12 januari 2009 live opgenomen in Studio K15 te Weesp. Deze vormen samen de tracklist van mijn eerste officiŽle (mini)album "Onderhuids", dat op 1 september 2009 verschenen is. Graag spreek ik een woord van dank uit aan de mensen en bedrijven die bij de productie van deze CD een belangrijke rol gespeeld hebben: Toine Korthout van GTP voor het schitterende artwork, Gerard van Amstel voor de prachtige transparante opnames, Hans Persoon voor het regelen van de studio, Jasmijn Vreugdenhil voor haar feedback op het artwork en haar hulp met betrekking tot de fotobewerking, Multidisk voor het keurige drukwerk en - last but certainly not least - mijn moeder, Edith Kramer-Linssen, voor haar schitterende tekst op het titelnummer, "Onderhuids".

Over mijn leven naast mijn muziek
Op 23 april 1987 werd ik geboren in Voorhout. Het grootste deel van mijn jeugd bracht ik echter door in Hengelo (Overijssel), de plaats waarnaar mijn ouders, mijn broer en ik verhuisden in 1991. Nadat ik aldaar in 2005 mijn eindexamen Atheneum had gedaan, besloot ik Media & Cultuur te gaan studeren aan de Universiteit van Amsterdam. Deze studie paste niet zo goed bij mij en daarom stapte ik een jaar later over op Psychologie. Inmiddels zit ik in het derde bachelorjaar van die studie en heb ik de specialisatie Sociale Psychologie gekozen. Naast mijn studie heb ik een baan als secretarieel medewerker op Scholengemeenschap Panta Rhei te Amstelveen. Ik woon op het moment in Amstelveen en heb een relatie met de liefste jongen op deze aardbol.